-Gezocht: buiten-gewone plekjes-Met belgerinkel naar de winkel-Feestmarkten-Tekenwedstrijd ‘Pasen in mijn woonwagen’-De Speelbus komt naar uw buurt-Noorderwijk Alive-Wat is uw mening over het toekomstig stadscentrum?


Gezocht: buiten-gewone plekjes
Herentals neemt deel aan het project ‘Buiten-gewone plekjes’. De vier Antwerpse regionale landschappen en landschapspark Zuidrand gaan op zoek naar vijftig plekjes in de provincie Antwerpen die een groene opknapbeurt kunnen gebruiken. Van 1 april tot eind mei kunt u een plekje in Herentals nomineren via de website www.buitengewoneplekjes.be. In het najaar kan het grote publiek dan stemmen op hun favoriete verrommelde plekje. Begin 2014 krijgt het winnende plekje een groene renovatie. Onder renovatie worden geen grote infrastructuurwerken bedoeld maar eerder relatief kleine ingrepen om het plekje terug buitengewoon mooi te maken.

Met belgerinkel naar de winkel
Van 4 mei tot en met 8 juni doet Herentals opnieuw mee aan de campagne Met belgerinkel naar de winkel van de Bond Beter Leefmilieu en Unizo. De actie wil mensen aanzetten om voor kleine inkopen de auto thuis te laten en de fiets te gebruiken. Wie tijdens deze periode met de fiets gaat winkelen, kan stempels sparen. Met een volle spaarkaart kunnen de deelnemers een prijs winnen. Dit jaar maakt u kans op onder meer fietsen, fietstassen en geschenkmanden van de Wereldwinkel.

Feestmarkten
Elk jaar organiseert de Herentalse marktvereniging verschillende activiteiten op de Herentalse markten. Op de zondagmarkt van 24 maart en op de vrijdagmarkt van 29 maart deelt de paashaas paaseitjes uit. Op vrijdag 12 juli vindt de jaarlijkse feestmarkt plaats met een wandelende robot, een levend standbeeld, ballonanimatie en de reus ‘Jef van de markt’. Op de zondagmarkt van 15 september vindt de feestmarkt plaats in het teken van Dag van de Landbouw. Op vrijdag 29 november krijgt de vrijdagmarkt bezoek van Sinterklaas en Zwarte Piet die snoepjes en mandarijnen uitdelen. De kerstman doet zijn ronde op de zondagmarkt van 22 december. De kosten voor de organisatie van deze activiteiten zijn voor de rekening van de stadskas.

Tekenwedstrijd ‘Pasen in mijn woonwagen’
Het stadsbestuur organiseert een tekenwedstrijd voor de kinderen en jongeren die op de Herentalse woonwagenterreinen wonen. Het thema is ‘Pasen in mijn woonwagen’. Alle tekeningen verschijnen in een album op de facebookpagina van de woonwagenbewoners. De leden van de groep kunnen stemmen op de tekeningen die zij het mooist vinden. Alle deelnemers krijgen een lekkere prijs. De winnaar krijgt een grote prijs en een vermelding met foto in De Trekhaak, het tweemaandelijks tijdschrift voor woonwagenbewoners.

De Speelbus komt naar uw buurt
In juli en augustus toetert de Speelbus weer rond. Het busje, volgeladen met spel- en knutselmateriaal, trekt door de stad en stopt op verschillende pleintjes in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. De Speelbus komt elke voormiddag van 9 tot 12 uur en elke namiddag van 13 tot 16 uur in een andere wijk. Alle kinderen geboren tussen 2001 en 2008 mogen gratis meespelen. U krijgt een folder in de bus waarop u kunt terugvinden wanneer de Speelbus in uw buurt komt.

Speelpleinwerking NoMo
Deze zomer organiseert het stadsbestuur een speelpleinwerking voor alle kinderen van Noorderwijk en Morkhoven geboren tussen 1999 en 2008. De speelpleinwerking NoMo loopt deze zomer van 15 tot 26 juli en van 19 tot 30 augustus. De activiteiten vinden plaats op elke werkdag van 9 tot 16 uur. De kinderen kunnen gebracht worden vanaf 8.30 uur en afgehaald worden tot 16.30 uur. Deelnemen kost 3 euro per dag.

Perswandeling
Op zondag 21 april organiseert de Herentalse Wandelclub de jaarlijkse perswandeling. De wandeling gaat door de bossen van Herentals en Lichtaart. U kunt deelnemen aan wandelingen van 5, 10, 15, 20, 25, 30 of 42 kilometer. De wandelingen starten aan zaal Nieuwland in de Nederrij. Vertrekken kan tussen 8 en 15 uur.

Noorderwijk Alive
Van donderdag 22 tot zaterdag 24 augustus is iedereen welkom in Noorderwijk voor een nieuwe editie van Noorderwijk Alive. Op donderdag is er een wielerwedstrijd voor wielertoeristen, op vrijdag een vipfeest en op zaterdag een festival met optredens van verschillende dj’s.

Wat is uw mening over het toekomstig stadscentrum?
De volgende twintig jaar staan er een aantal grote projecten op stapel in het stadscentrum. Er is het project rond het binnengebied van ’t Schaliken, het project stationsvernieuwing en de bouw van een nieuwe kunstencampus. Deze projecten hebben ongetwijfeld een grote invloed op het leefmilieu van de Herentalsenaar. De stad nodigt u daarom uit om uw mening te delen met het bestuur en het studiebureau, nog vooraleer er effectieve plannen getekend zijn.

U kunt uw mening delen via de website van de stad. Op www.herentals.be vindt u links bovenaan een link naar een speciale website, met daarop informatie over de projecten. U kunt er ook uw mening geven over elk project. Beschikt u niet over een computer, dan mag u contact opnemen met de dienst communicatie in het administratief centrum, tel. 014-28 50 50.

Beeld : torentje Begijnhofkerk /N.